Zergeszakbolt blogja nem csak zöldfülűeknek

sport és túrafelszerelés tippek, hírek, magyarázatok, ötletek,

A legmelegebben 2010. február 25.


Sál, sapka, nagykabát, avagy mit vegyünk fel


Mivel a természet teljesen más világ, szükségünk van bizonyos kellékekre, olyan eszközökre, melyek segítségével behatolhatunk egy olyan területre amelytől annyira eltávolodtunk, hogy szinte idegenné vált számunkra.” (Engi Lajos, az ATTA cég alapítója.)

Bárhol tartózkodunk, a városban, az erdőn, vagy épp egy magashegyi túrán, testünk mindig ki van téve a viszontagságos időjárásnak. Ha túl hideg van, fázunk, ha pedig magas a hőmérséklet, akkor melegünk van. Ezért szükséges az, hogy célszerű ruházatot viseljünk, melyek növelik a komfortérzetet, így nagyobb mértékben élvezhetjük a természet nyújtotta örömöket.

Az „Öltözködj rétegesen!” felhívás nagyon gyakran elhangzik napjainkban. Az outdoor ruházatot gyártó cégek a LAFUMA® , HANNAH®, GOTECH®, ATTA®, THINK PINK® és ALPIN SPORT® szintén követi ezt az alapelvet, és 3-rétegű ruházati Rendszernek nevezik, vagy idegen nyelven szólva 3-layer Clothing System. Hogy miért éppen 3 réregű, azt a következőkben megtudhatod.

Sokan esküsznek arra, hogy az alsó ruházat (next to skin), valamilyen természetes anyagból, lehetőleg gyapotból kell készüljön. Ez az anyag azonban azzal a nagy hátránnyal bír, hogy felszívja az izzadtságot, nehezen szárad, így kihűti a testet. Épp ezért a legmegfelelőbb alsó ruha nem vízszívó, vékony, gyorsan átereszti az izzadtságot a külső rétegek felé, hamar szárad nem irritálja a bőrt és szabályozza a test hőmérsékletét aktív testmozgás közben is. A POLARTEC® 100 MICRO filc, illetve a POWER STRECH® anyagok megfelelnek ezeknek a követelményeknek és nélkülözhetetlen alapanyagul szolgálnak az alsóruházathoz. Annak érdekében, hogy a kellemetlen szagok kialakulását megelőzzék, a ruhákat antibakteriális anyaggal kezelik. Léteznek olyan anyagok melyekbe ezüst szálat szőnek, ilyen például az X-Static® anyaggyártónak a THE SILVER FIBRE nevű agyaga. Mivel az ezüst természetes antibakteriális tulajdonságú, gátolja a szagképző baktériumok és gombák növekedését, ugyanakkor jó a termodinamikai tulajdonsága, ami által nyáron hűvösen tart, télen viszont melegen.


A következő réteg a meleg réteg, mely szintén kell rendelkezzen az alsó réteg tulajdonságaival és fontos, hogy jó hőszigetelő legyen. Ebben a kategóriában is a polár filc anyagok a legjobbak, amelyek közül kiválóak a POLARTEC®200, -300-as, amit a GOTECH® is használ polár felsők és nadrágok gyártásához. Az anyag mindamellett hogy 4-szer jobban szigetel mint egy gyapjúpulóver, lényegesen könnyebb annál, hamar szárad és nedvesen is megtartja hőszigetelő tulajdonságát. Habár az anyag tulajdonságai közé sorolható az is hogy nem bolyhosodik, nem szabad mosáskor kicentrifugázni, elegendő ha kézzel kicsavarod, és így néhány óra alatt megszárad.

Az ATTA®, GOTECH® és ALPIN SPORT® cégek, a polár ruháit a DUPONT® cég által gyártott CORDURA® vagy egyébb kopásálló anyaggal erősíti meg az olyan igénybevételnek kitett helyeken, mint a fenék, térd, váll és könyök. Ezek a termékek nem csak meleg középrétegként használhatóak, de jól beválnak szikla-, falmászáshoz, kerékpározáshoz és egyéb outdoor tevékenységeknél a hűvösebb időben.

A harmadik, a külső vagy védő réteg az, ami a legellenállóbb kell legyen a széllel és a csapadékkal szemben. Azon anyagok, amelyek képesek megvédeni bennünket ezen két tényezőtől, minden esetben valamilyen membránnal rendelkeznek. Egy amerikai cég kifejlesztette a GORE-TEX® membrán anyagot, amely: nem engedi át a vizet és a szelet, ugyanakkor az izzadtság vízpára formájában szabadon távozhat. Ez van bevarrva a kabátokba, nadrágokba, hogy a hidegtől megóvjanak, nagyfokú komfortérzetet nyújtva.

GORE-TEX Pro Shell


Más membránok, mint pl, a CLIMACTIVE® amit a LAFUMA® használ, a HANNAH® a CLIMATIC-ot, az ALPIN SPORT® a SYMPA-TEX-et, a GOTECH® az AQUATEX-et, AQUASKIN-t, valamint AQUASHIELD-et, ezek elismert minőséggel rendelkeznek és az általunk forgalmazott termékekben is megtalálhatóak. A membrán légző és vízálló tulajdonságát, tudományosan számokban fejezzük ki. A légző képesség aszerint határozható meg, hogy hány gramm vízpárát képes átengedni 24 óra alatt négyzetméterenként, pl.: 22000 g/m²/24h. A vízállóságot pedig az alapján, hogy hány milliméter magas vízoszlop nyomásának képes ellenállni az anyag négyzetcentiméterenként, pl.: 20000 mm/cm². A membránok többsége, mindemellett szélálló is. Azok a kabátok és nadrágok, melyek szélsőségesebb körülményekre vannak készítve, a varratok mentén le vannak ragasztva, illetve vízálló zipzárral vannak ellátva, mint például a GOTECH® ruháknál. Az ALPIN SPORT® termékei praktikusak, a polár bélés nincs belevarrva a kabátba, hanem tetszés szerint kivehető, és külön-külön is lehet viselni. Ennek az előnye az, hogy az időjárásnak megfelelően mindkettőt használhatod egész évben, esőben a kabátot, hűvösebb időben a polárt, télen mindkettőt egybe zipzárolva. Ezért is nevezik ezen ruhákat “3in1” azaz “3 az1”-ben kabátoknak.


Ahhoz, hogy ezen membránnal ellátott ruházatok élettartamát növeljük szükséges a szakszerű karbantartás. A membrán mellett az anyagot alaposan impregnálják, hogy taszítsa a nedvességet és vízlepergető legyen. Ez gyengülhet a használat során, aminek következtében az anyag magában tartja a nedvességet és jelentősen rontja a membrán légzőképességét, sőt, át is ázhat teljesen. Ezt megelőzhetjük, ha a ruhadarabot 1-2 évente újra impregnáljuk. Ehhez a legjobb, legismertebb szer a NIKWAX® TX DIRECT. A jobb impregnálás érdekében ajánlatos előbb a ruhát megtisztítani szintén a NIKWAX® gyártó LOFT TECH WASH tisztítószerével. Figyelem, a kereskedelemben forgalmazott hagyományos mosószerek nem alkalmasak ezen ruhák tisztításához ugyanis oldják a membrán ragasztását és eltömítik a légzést biztosító pórusokat!


A láb védelméről se feledkezzünk meg. Annak ellenére, hogy napjainkban nem mindenki tartja megfelelőnek a műszálas zoknikat, a mai zokni gyártók nagyon is használják azokat. A könnyűipar fejlődése mára már lehetővé tette olyan műszálak megjelenését melyek felületükön képesek a nedvesség szállítására annélkül, hogy magukba szívnák azt így szinte azonnal képesek a száradásra. Ezen műszálakból készült anyagok teljesen bőrbarátok, és még az érzékeny bőrüeknél sem váltanak ki semmilyen reakciót. A THERMOLITE® anyagot hőszigetelésre használják, a COOL MAX® a szellőzést és a nedvesség elvezetését segíti elő, illetve KEVLAR®-t az igénybevételnek kitett helyeken alkalmazzák. Persze ez nem jelenti azt, hogy a természetes anyakokat kihagják, söt kombinálják a fentemlített műszálakkal. Például a pamutot úgy szövik össze a műszállal, hogy csak a műszál érintkezik a börfelülettel és elvezeti a nedvességet, a pamut pedig bisztosítja a hőszigetelést. Érdekesség: a kevlár a ma ismert anyagok között az egyik legjelentősebb, a legkorszerűbb golyóálló mellények is ebből készülnek. A zoknikat is, akárcsak az alsóruházatot, antibakteriális anyaggal kezelik, igy napokig járhatsz benne, kellemetlen szagok nélkűl.

A fejedre polár, gyapjú fülvédőket, sapkákat húzhatsz, ami biztos védelmet nyújt a hideg napokon. Ez legalább annyira fontos mint az eddig emljtett ruhadarabok, mivel a fejeden feresztül adja le a legtöbb hőt a tested.

Ha téli turára vagyódsz, eleget akarsz tenni az outdoor sportok „Vissza a természetbe!” felhívásnak vagy csak a kemény hideg ellen védekezel, üzenj hadat az időjárásnak a leírtak alapján összeállított öltözékkel!

Mi „melegen” ajánljuk, hogy jól öltözz, mert jól (fel)öltözni nem szégyen!


ZERGEssél be hozzánk

Sándor


Mert ha igazán nagy a tél, akkor igy néz ki.




kabat, nadragm sapka, turaruha, bakancs, gyermekbakancs, sator, sátor, cort, iglu, iglo, camping, trekking, Zerge szakbolt, zergeszakbolt, túrabolt, turabolt, turafelszereles, túrafelszerelés, Gyergyó, Szereda, Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, ADIDAS, ATTA, DEUTER, GARMONT, GOGGLE, GRISPORT, HI-TEC, LAFUMA, NIKWAX, ORIZO, PETZL, TEVA, TRESPASS, TRIMM, VIBRAM, VICTORINOX
 

2 Responses to “A legmelegebben”

  1. Zerge szakbolt – Gyergyószentmiklós: Szabadság tér 18 szám, II. emelet
    Tel:0746244317, zergegyergyo (kukac) gmail.com, GPS (N: 46fok 43′ 14.10″ E: 25fok 35′ 59.14″),
    Hétfő – péntek: 9 – 17, Szombat : 9 – 13

    Fenyő nagyáruházban
    https://business.facebook.com/zergeszakbolt üzenetben

    Magazinul Zerge, Gheorgheni: P-ta Libertatii Nr 18 et II
    Tel:0746244317
    Tel:0740144318

  2. A nyari felszereles legalabb ennyire specialis, mivel az eso jobban aztat es a test folos hojet elvonni sokkal nehezebb


Hozzászólás