Zergeszakbolt blogja nem csak zöldfülűeknek

sport és túrafelszerelés tippek, hírek, magyarázatok, ötletek,

Lexikon 2010. március 27.

Lexikon, mi micsoda a furcsa nevek mögött


Nubukbőr:
barkaoldalán igen finom csiszolással kikészített fehér vagy színes bőr.


Barkaréteg:
az irha ( bőr) szőroldal felőli befejeződése, amely a szőr és a felhám eltávolítása után válik láthatóvá. Az irhát alkotó, a tér mindhárom irányában szabálytalanul összefonódó kollagén rostszövedék a külső felület felé egyre finomabbá válik. A finomodás kb. a szőrtövek magasságában kezdődik, és a rostok futásában egyre inkább a felülettel párhuzamos, hogy legfelül a finom rostszerkezetű sűrű szövésű rosthálót, a barkaréteget képezze.

Idézve: Bőr- és cipőipari minilexikon/ dr VERMES LÁSZLÓNÉ; Budapest; Műszaki Könyvkiadó, 1978.


Ha az ujad elhúzva a bőrön, a bolyhok-pihék színe megváltozik, mint porszívózáskor a szőnyeg, akkor az biztosan nubukbőr.


Velúrbőr:
csiszolással bársonyos felületűvé tett színes, vagy fekete bőr. Színbőrök esetén a bársonyos kikészítést a húsoldalon végzik (színvelúr). Hasítékbőröknek rendszerint a hasított felületét csiszolják fel (a hasítékvelúr a bőrnek az a rétege, amelyről a színbőrt lehasították. A bőrnek általában ez a kevésbé értékes része.)

Idézve: Bőr- és cipőipari minilexikon/ dr VERMES LÁSZLÓNÉ; Budapest; Műszaki Könyvkiadó, 1978.


A Suede bőr egyfajta olcsóbb hasítékbőr, felszíne úgymond bolyhos a hasítástól, ezt többé kevésbé csiszolják, sokkal gyengébb mint a színbőr. Úgy tudod azonosítani, hogy ha rácseppentesz vizet akkor csak a bolyhok áznak és színeződnek el, maga a bőr nem.


Boxbőr:
normál fogású (nem különlegesen puhított) barkaoldalon kikészített krómos cserzésű borjú és marha lábbeli felsőbőr. A krómos cserzés a bőr anyagával reagálva hozza létre a megerősített (térhálósított) rostszerkezetet. Ez a megerősítés olyan erős, hogy a krómmal jól kicserzett bőr a forróvíznek is ellen áll, és nem zsugorodik.

Idézve: Bőr- és cipőipari minilexikon/ dr VERMES LÁSZLÓNÉ; Budapest; Műszaki Könyvkiadó, 1978.


Vízhatlanítás:
a bőrgyártás során ritkábban alkalmazott művelet. A bőr víz behatolásával szembeni ellenálló képességének javítása háromféle elven lehetséges.
1.a rostközök kitöltése a víztaszító anyagokkal (zsírok, viaszok stb.).
2.a rostok felületének víztaszító (hidrofób) anyagokkal való kezelése (szilikonokkal, fluorozott szén-hidrogénekkel, króm vagy alumínium zsírsav-klorid komplex sóival stb.).
3.a bőr telítése olyan hidrofil anyagokkal, amelyek vízzel érintkezve stabilis víz/olaj emulziót képezve erősen duzzadnak, és gél formában kitöltve a rostközöket, megakadályozzák a víz további behatolását (borostyánkősav származékok stb.). A vízhatlanító szerek hatása rendszerint idővel csökken. A fluorozott vízhatlanító szerep olaj és szennyeződés ellen is védik a bőrt.

Idézve: Bőr- és cipőipari minilexikon/ dr VERMES LÁSZLÓNÉ; Budapest; Műszaki Könyvkiadó, 1978.

A modern víztaszító szerek nem tartalmaznak fluorocarbont, amely tartósan megmaradó szerves szennyező anyag.

lexikon, bakancs, gyermekbakancs, sator, sátor, cort, iglu, iglo, camping, trekking, Zerge szakbolt, zergeszakbolt, túrabolt, turabolt, turafelszereles, túrafelszerelés, Gyergyó, Szereda, Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, ADIDAS, ATTA, DEUTER, GARMONT, GOGGLE, GRISPORT, HI-TEC, LAFUMA, NIKWAX, ORIZO, PETZL, TEVA, TRESPASS, TRIMM, VIBRAM, VICTORINOX
 

Hozzászólás