Zergeszakbolt blogja nem csak zöldfülűeknek

sport és túrafelszerelés tippek, hírek, magyarázatok, ötletek,

Îmbrăcăminte de tură 2013. április 15.


Fular, căciulă, geacă, adică cu ce să ne-mbrăcăm.


Deoarece natura este o altă lume, avem nevoie de anumite resurse, resurse cu ajutorul cărora putem pătrunde pe un teren de care ne-am îndepărtat atât de mult, încât a devenit străin pentru noi.” (Engi Lajos, fondatorul companiei ATTA)


Oriunde ne-am afla, în oraș, în pădure, sau într-o excursie în pădure, corpul ne e expus la forțele naturii. Dacă vremea este rece, ne e frig, dacă temperatura este mare, ne e cald. Din această cauză e necesar să purtăm o îmbrăcăminte potrivită, care mărește sentimentul de confort, astfel putem savura bucuriile date de natură.

Propoziția „Îmbracă-te stratificat!” este menționat de multe ori în zilele noastre Companiile ce fabrică îmbrăcămintea outdoor LAFUMA ®, HANNAH®, GOTECH®, ATTA®, THINK PINK® și ALPIN SPORT® urmăresc acest principiu de bază; ei numesc această tehnică: îmbrăcăminte în trei straturi, sau în engleză 3-layer Clothing System. De ce mai exact în trei straturi, poți afla în continuare.

Mulți jură pe faptul că primul strat de îmbrăcăminte/lenjeria (next to skin), trebuie să fie produsă dintr-un material natural, dacă e posibil, din bumbac. Acest material însă are un mare dezavantaj, deoarece absoarbe transpirația, se usucă foarte greu, răcește trupul. Din această cauză îmbrăcămintea cea mai potrivită este cel care nu absoarbe apa, e subțire, lasă transpirația să ajungă spre straturile exterioare, se usucă repede, nu irită pielea, și reglează temperatura corpului și pe parcursul mișcărilor active. Materialele POLARTEC® 100 MICRO filț, și POWER STRECH®corespund acestor cerințe, și sunt materiale indispensabile pentru acest prim strat de îmbrăcăminte. Pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute, îmbrăcămintea este tratată cu o substanță antibacterială. Există anumite materiale în care este țesut fir de argint, de exemplu materialul THE SILVER FIBRE al producătorului X-STATIC ®. Deoarece argintul are caracteristici antibacteriale naturale, împiedică apariția bacteriilor și a ciupercilor, totodată are și buni caracteristici termodinamici, vara te răcorește, iarna te-ncălzește.

Următorul strat este stratul călduros, care trebuie să dispună de însușirile primului strat, și e important să fie termoizolant. În această categorie materialele polar filț sunt cele mai bune, dintre care sunt deosebite POLARTEC®200, -300, folosite și de firma GOTECH® pentru producția bluzelor, hanoracelor și pantalonilor. Pe lângă faptul că acest material izolează de 4 ori mai bine decât bumbacul e și mult mai ușor, se usucă repede, dar și dacă este umed își păstrează avantajul de termoizolare.. Printre avantajele acestui material putem numera și faptul că nu se scămoșează, dar în timpul spălării e interzisă centrifugarea, e de ajuns dacă-l storci cu mâna, și se usucă în câteva ore.

Îmbrăcămintea de polar fabricată de companiile ATTA®, GOTECH® și ALPIN SPORT® este întărită pe zonele expuse la uzură (fund, genunchi, umeri, cot) de materialul firmei DUPONT®, CORDURA®, ce e rezistent la uzură. Acest material poate fi folosit nu numai la acest strat de îmbrăcăminte, ci și în timpul cățăratului pe perete, stâncă, mersului cu bicicleta, sau în timpul altor activități outdoor în vreme mai răcoroasă.

Următorul strat, stratul exterior este cel care protejează, deci trebuie să fie cât mai rezistent împotriva vântului și precipitației. Materialele care ne pot proteja de acești factori, dispun de o membrană. O companie americană, a alcătuit membrana GORE-TEX®, care împiedică pătrunderea vântului și a precipitației, dar lasă transpirația să se elimine în formă de abur. Această membrană este cusută în interiorul gecilor și pantalonilor, te protejează de frig, și acordă un sentiment maxim de comfort.

GORE-TEX Pro Shell



Alte tipuri de membrane ca CLIMACTIVE® folosit de LAFUMA® CLIMATIC-ul folosit de HANNAH®, SYMPA-TEX-ul folosit de ALPIN SPORT®, AQUATEX-ul, AQUASKIN-ul, AQUASHIELD-ul folosit de GOTECH® dispun de o calitate recunoscută și apar și în produsele comercializate de noi. Însușirile de rezistență a membranei față de vânt și precipitație, ștințific, exprimăm în numere. Însușirea de respirabilitate e calculată pe baza faptului că pe parcursul de 24 de ore câți grami de abur elimină pe metru pătrat, de exemplu: 22000 g/m²/24h. Impermeabilitatea este calculată pe baza faptului că la câți milimetri de stâlp de apă rezistă pe centimetru pătrat: 20000 mm/cl. Majoritatea membranelor rezistă și împotriva vântului. Gecile și pantalonii fabricați pentru condiții mai extreme, la țesături sunt lipite, și dispun de fermoar impermeabil, de exemplu la produsele firmei GOTECH® . Produsele de la ALPIN SPORT® sunt practici, căptușeala de polar nu e țesut în interior, poate fi scoasă din geacă, și purtată separat.Acesta conferă avantajul că în conformitate cu vremea poți folosi pe amândouă în tot anul, geaca în ploaie, polarul în vreme mai răcoroasă, iar iarna poți folosi ambele împreună. Acest tip de îmbrăcăminte e numit 3 in 1, 3 în 1.

Ca să mărim viața acestui tip de îmbrăcăminte, trebuie să acordăm atenție îngrijirii corecte. Pe lângă membrană, materialul este impregnat să respingă apa. Aceasta poate slăbi pe parcursul uzurii, membrana reține umezeala ce distruge și respirabilitatea. Acest lucru poate fi prevenită dacă impregnăm din nou materialul în 1 -2 ani. Pentru acesta cel mai bun produs este NIKWAX® TX DIRECT. Pentru o impregnare profundă e recomandat curățirea materialului cu săpunul LOFT TECH WASH tot de la NIKWAX. Atenție, detergenturile comercializate clasice nu sunt recomandate pentru curățirea acestor materiale, deoarece dizolvă lipirea membranei, și astupă porii de respirabilitate.

Să nu uităm nici protecția piciorului. În zilele noastre nu toată lumea consideră sănătoase șosetele din fir sintetic, producătorii totuși îl folosesc. Acum se fabrică fir sintetic, ce nu lasă umezala să pătrundă în interiorul lor,astfel se usucă aproape instantaneu. Aceste materiale nu irită nici persoanele cu pielea sensibilă. Materialul THERMOLITE este folosit pentru termoizolare, COOL MAX-ul pentru respirabilitate și dirijarea umezelii, KEVLAR-ul este folosit la părțile expuse uzurii. Acest lucru nu înseamnă că materialele naturale sunt neglijate, sunt chiar combinate cu materialele sintetice. De exemplu bumbacul e țesut cu materialul sintetic în așa fel, încât materialul sintetic atinge pielea pentru dirijarea și eliminarea umezelii, iar bumbacul conferă termoizolarea. Ca un lucru interesant: Kevlarul e cel mai puternic material folosit pentru vestele antiglonț. Și șosetele sunt tratate cu produse antibacteriale, astfel poți umbla în ei mai multe zile fără mirosuri neplăcute.

Pe cap poți pune căciuli din polar, ce te protejează în zilele friguroase. Căciula e foarte importantă deoarece trupul elimină multă căldură prin cap.

Dacă aspiri după o excursie de iarnă, sau dacă vrei să satisfaci cerința Înapoi în natură! a sporturilor outdoor, sau numai te protejezi de marele frig declară război temperaturii cu un stil de îmbrăcăminte descrisă mai sus.

Noi îți recomandăm călduros să te îmbraci bine, deoarece a se îmbrăca bine nu e rușine!

ZERGuiește la noi!

Sándor


Căci dacă e iarnă grea și mare, așa arată.


LAFUMA, HANNAH, GOTECH, ATTA, THINK PINK, ALPIN SPORT camping, trekking, CLIMACTIVE, SYMPA-TEX, NIKWAX, bakancs, gyermekbakancs, sator, sátor, cort, iglu, iglo, camping, trekking, Zerge szakbolt, zergeszakbolt, túrabolt, turabolt, turafelszereles, túrafelszerelés, Gyergyó, Szereda, Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, ADIDAS, ATTA, DEUTER, GARMONT, GOGGLE, GRISPORT, HI-TEC, LAFUMA, NIKWAX, ORIZO, PETZL, TEVA, TRESPASS, TRIMM, VIBRAM, VICTORINOX
 

1 Responses to “Îmbrăcăminte de tură”

  1. Magazinul Zerge, Gheorgheni: P-ta Libertatii Nr 18 et II
    Tel:0746244317
    Tel:0740144318

    Zerge szakbolt – Gyergyószentmiklós: Szabadság tér 18 szám, II. emelet
    Tel:0746244317, zergegyergyo (kukac) gmail.com, GPS (N: 46fok 43′ 14.10″ E: 25fok 35′ 59.14″),
    Hétfő – péntek: 9 – 17, Szombat : 9 – 13

    Fenyő nagyáruházban
    https://business.facebook.com/zergeszakbolt mesaje


Hozzászólás