Zergeszakbolt blogja nem csak zöldfülűeknek

sport és túrafelszerelés tippek, hírek, magyarázatok, ötletek,

A legotthonosabban 2010. február 26.


A lehető legotthonosabban


Ahhoz, hogy a szabadban alvás örömteli időtöltés legyen, mindenekelőtt szükséged van egy sátorra, hálózsákra és egy derékaljra. Ez a három túrafelszerelés biztosítja számodra a meleget és kényelmet valamint védelmet nyújt az időjárás viszontagságai elől.


A sátrat évszázadok, de mondhatni, évezredek óta használják. Formájának több változata volt az évek folyamán, de rendeltetése mindig ugyanaz maradt. Védelmet nyújt eső, hó és szél ellen.


Sátorvásárláskor figyelembe kell venned az eső, illetve a széllel szembeni ellenálló képességet. A szél ellenállását km-ben mérik, vagyis minél nagyobb sebességű szelet bír meg, annál stabilabb a sátor. Az esővel szembeni védelmet több kategóriába soroljuk, mégpedig az alapján, hogy négyzetcentiméterenként hány milliméter magas vízoszlopot bír meg az anyag átázás nélkül. (a számok az évek alatt változtak)

1. Az első kategóriába soroljuk az 1000 mm/cm² kissebb vízoszlopnak ellenálló sátrakat. Ezek nem bírják a sok esőt, piknik sátraknak nevezzük, és gyakran szimpla falúak, kiváló árnyékot biztosítanak.

2. A következő kategóriát a 1000-3000 mm/cm² vízoszlopnak ellenálló sátrak alkotják. Ezekkel a kemping sátrakkal több hetes táborozásra is elmehetsz. A TRIMM “Outdoor” és “Trekking”, a HANNAH “Confort” kategóriáknak nevezi, LAFUMA-nál “Kemping/Travel” és “Trekking/Hiking”; majdnem minden gyártónak vannak ilyen típusú nagyméretű családi sátrai is, melyek a LAFUMA-nál “Family Camping” csoportban vannak.

3. Magashegyi túrázáshoz a sátrad vízállósága 3000-10000 mm/cm² között kell legyen, ez már nem csak csapadékot jelent mert néha 100 km-es szélnek is ellen kell állnia. Ez a kategória a TRIMM-nél és HANNAH-nál is az “Adventure” és az “Extreme” néven található meg, a “Lite” a nagyon könnyített különleges sátrakat tartalmazza, amit a THE NORTH FACE “Flight series” néven futtat. Ugyanakkor az expediciós alaptáborokban használt sátrak a “Summit series expedition” csoportban vannak a THE NORTH FACE katalógusaiban.

HANNAH iglu sátor 140 km/h szélben

A tesztjeiről híres Outdoor magazin néhány iglu sátort kipróbált szélviharban. A teljes cikk itt olvasható


Outdoor magazin iglu sátort tesztel


Egy sátor szélellenállása szerkezeti felépítésétől és anyagától függ. A felhúzásnál mindenképp figyelj oda, hogy sátrad egyenletesen, minden oldalról jól ki legyen feszítve mert a legjobb túrafelszerelés is megbosszulja a hanyagságot. Napjainkban nagyon elterjedtek az ún. igloo sátrak (magyarítva iglu). Ezek méretben, formában, szerkezeti felépítésben nagyon változatosak. A sátor formáját a hajlékony üvegszálas vagy duraluminium rudak alakítják, melyek általában egy, de akár több pontban is keresztezik egymást, stabillá téve a sátrat. Az eszkimó iglu (újabban dóm néven) egy kiváló forma, nagy alapterület belső alátámasztó nélkül, optimális térfogat a felszínhez képest, ami a stabilitást is növeli, de nem mindegy, hogy hány négyzetméter sátorponyvát cipelünk egy személy alvóhelyére leosztva. Ezenkívül más formák is vannak, mindegyik specifikus előnyökkel, mint a geodéziai dóm sátrak, alagút sátrak… Az iglu sátrak előnye, hogy nagyon könnyűek ( pl. a HIMLITE 2 személyes sátor 1,65 kg), kis helyre összecsomagolhatod és 5-10 perc alatt felállíthatod. Expedíciós és magashegyi sátrak esetében az üvegszálas rudakat duraluminium rudak váltják fel, mivel ezek sokkal könnyebbek. Üzletünkben mindhárom kategoriából vásárolhatsz TRIMM, HANNAH, LAFUMA, CAVERY (régi nevén SPORT LAND) sátrakat.


Sátorvásárláskor érdemes megkérned az eladót, hogy mutassa meg a sátor szakszerű használatát, vagyis csomagolja ki, húzza fel, majd csomagolja vissza. Mindezen idő alatt felmerülő kérdéseidre is választ kaphatsz. A karbantartás nagyon egyszerű, használat után töröld le a sarat, illetve a lebomló anyagokat, mint a falevelek, fűszálak, mert ezek tönkreteszik az sátorponyvát és fenéklapot. Ha vizes, mindenképp szárítsd meg és száraz szellős helyen tárold. A sátrat semmiképp nem szabad mosógépben tisztítani, mert összetörik az anyag és elveszti vízálló tulajdonságát, ehhez a NIKWAX termékcsaládban tisztító és ápoló szereket is találsz. Ugyanakkor érdemes 1-2 évente újraimpregnálni a sátor anyagát, ezáltal akár évekkel növelve annak élettartamát.


A modern építészetben megjelennek különleges sátor formák, a hollandiai Ardoer melletti kempingben a sátrak különleges formája visz közelebb a természethez.

Különleges sátor a természetben

Különleges sátor a természetben http://www.drewapenaar.nl

Találóskérdés:
Az eszkimó férfiak még az éhhalál küszöbén sem nyúlnak a pingvin tojásához. Miért?

A helyes válasz itt van elrejtve


Szerre be fogok mutatni sátor modelleket és akkor még jobban részletezem egyes technikai megoldások előnyét és így könnyebb lesz eldönteni, melyik felel meg neked.
A folytatásért érdemes feliratkozni az ingyenes blog-értesítő szolgáltatásra és vissza térni tippekért.


2011 és 2010-ben forgalmazott sátormodellek bemutatása: LAFUMA, TRIMM, LOAP, NORDISK, HANNAH, HUSKY, PINGUIN, EASY CAMP

satrak, sátor teszt, sátor videó, nagy sátor, hálózsák, halozsak, matrac, polifom, bakancs, gyermekbakancs, sator, sátor, cort, iglu, iglo, camping, trekking, Zerge szakbolt, zergeszakbolt, túrabolt, turabolt, turafelszereles, túrafelszerelés, Gyergyó, Szereda, Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, ADIDAS, ATTA, DEUTER, GARMONT, GOGGLE, GRISPORT, HI-TEC, LAFUMA, NIKWAX, ORIZO, PETZL, TEVA, TRESPASS, TRIMM, VIBRAM, VICTORINOX
 

2 Responses to “A legotthonosabban”

  1. Imre János Says:

    🙂

  2. Szereted a kedvezményeket?

    Iratkozz fel az ingyenes blog-értesítő szolgáltatásra, aminek segítségével automatikus tájékoztatást fogsz kapni e-mailben minden új sport- és túrafelszerelésekről szóló írásról!

    Ha most feliratkozol, megajándékozunk egy kedvezmény kuponnal,
    további részletek az első lapon: zergeszakbolt.wordpress.com


Hozzászólás