Zergeszakbolt blogja nem csak zöldfülűeknek

sport és túrafelszerelés tippek, hírek, magyarázatok, ötletek,

Despre corturi 2013. április 15.


Cel mai casnic


Pentru ca dormitul în natură să fie o activitate plăcută, înainte de toate ai nevoie un cort, sac de dormit și izolir. Aceste trei părți ale echipamentului de excursie îți conferă comoditate, căldură, și protecție față de forțele naturii.


Corturile se folosesc deja de decenii, sau mai bine zis de milenii. Pe parcursul anilor și-a schimbat forma, dar menirea a rămas același. Te protejează de vânt, ploaie și zăpadă.

La cumpărarea unui cort trebuie să ții cont de rezistența lui față de vânt și ploaie. Rezistența vântului e măsurat în km, cu cât mai mare viteză de vânt suportă, cu atât mai mare e stabilitatea cortului. Protecția față de ploaie enumerăm în mai multe categorii, pe baza faptului că la câți milimetri de stâlp de apă rezistă materialul fără să se ude (numerele s-au schimbat pe parcursul anilor).

În prima categorie se enumeră corturile care rezistă la 1000mm/cm2, sau mai mic stâlp de apă. Acestea nu rezistă la ploaie, se numesc corturi picnic, de multe ori se găsesc cu peretele simple, conferă umbră perfectă.

Următoarea categorie este alcătuită din corturi care rezistă la 1000-3000 mm/cm2 stâlp de apă. Cu aceste corturi de camping te poți duce și la excursii mai lungi de 2- 3 săptămâni. Producătorul TRIMM le numește corturi “Outdoor” și “Trekking”, producătorul HANNAH numește această categorie “Confort”, iar la LAFUMA au numele de “Kemping/Travel” și “Trekking/Hiking”. Aproape la fiecare producător se găsesc corturi de dimensiuni mari, familiale, la LAFUMA, aceastea sunt în categoria de “Family Camping”.

Pentru excursiile montane, rezistența cortului tău față de ploaie trebuie să fie între 3000- 10000mm/cm2, această nu înseamnă numai precipiație, deoarece uneori trebuie să reziste și unui vânt de 100km/h. Această categorie la TRIMM și HANNAH este numită “Adventure” și “Extreme”. În categoria “Lite” se enumeră corturile speciale, foarte ușoare, care la THE NORTH FACE se numesc “Flight Series”. Totodată corturile folosite în taberele de bază, expediționale, se găsesc sub numele de “Summit Series” în cataloagele THE NORTH FACE.



Cort HANNAH iglu în vânt de 140km/h!

Magazinul Outdoor, cunoscut de testele lor, a încercat câţiva corturi iglu în furtună. Întregul articol îl poţi citi aici.


Magazinul Outdoor testează un cort iglu!

Capacitatea de rezistenţă faţă de vânt al unui cort depinde de construcţia lui şi de materialele folosite. La ridicarea cortului fi atent, ca toate părţile să fie uuniform şi bine întinse, deoarece şi cel mai bun echipament de excursie răzbună neglijenţa. În zilele noastre sunt foarte răspândite corturile Igloo. Sunt foarte variate în mărimi, culori şi construcţie. Forma unui cort e alcătuită de barele flexibile din fibră de sticlă sau duraluminiu, care în general se încrucişează în unu sau mai multe locuri, stabilind cortul. Corturile eschimo igloo (mai nou dom) au o formă foarte avantajoasă, suprafaţă mare, fără sprijin intern, volum optim faţă de suprafaţă, ce creşte stabilitatea, dar nu e totuna câţi metri pătraţi de foaie de cort cărăm cu noi, împărţit la un loc de dormit. În afară de acestea mai găsim corturi şi cu alte forme, fiecare cu avantaje specifice, ca de exemplu corturile geodezici dom, corturile tunel. Avantajul corturilor iglu este faptul că au greutate mică (de exemplu cortul HIMLITE 2 de 2 persoane are o greutate de 1,65 kg), îl poţi împacheta în 5-10 minute, încape într-un loc mic. În cazul corturilor expediţionale şi montane barele din fibră de sticlă sunt înlocuite cu barele din duraluminiu, deoarece acestea sunt mult mai uşoare. În magazinul nostru poţi procura corturi din fiecare categorie de la firmele TRIMM, HANNAH, LAFUMA, CAVERY(numele vec hi SPORTLAND).

La cumpărarea unui cort merită să ceri ajutor de la vânzătoare, să-ţi arate folosirea corectă a cortului, adică să despacheteze, să-l ridice şi pe urmă să-l împacheteze la loc. În tot acest timp poţi primi răspuns la eventualele întrebări apărute. Întreţinerea e foarte uşoară, după folosire şterge-ţi cortul de noroi, şi de materialele ce se descompun, de exemplu frunze sau iarbă deoarece acestea distrug foaia de cort şi foaia de fund. Dacă e umed, usucă-l şi păstrează-l într-un loc uscat, bine aerisit. La curăţirea cortului nu erecomandat spălarea în maşina de spălat deoarece se rupe şi materialul îşi pierde impermeabilitatea. Pentru curăţirea lui sunt recomandate produsele deîngrijire şi curăţire din familia NIKWAX. Totodată odată la 1-2 ani merită să impermeabilizezi materialul cortului, astfel poţi prelungi viaţa cortului.

În arhitectura modernă apar forme noi şi deosebite de corturi, în campingul olandez de lângă Ardoer forma corturilor te duce mai aproape de natură.

Zerge szakbolt, Zerge, zergeszakbolt Gyergyo Szereda Udvarhely, Cort

Cort deosebit în natură
http://www.drewapenaar.nl

Ghicitoare:

Bărbaţii eschimo nici în cea mai mare foamete nu se ating de oulă de pingvin. De ce?

Răspunsul e ascuns aici.

Voi prezenta pe rănd modele de corturi, cu mai multe detalii despre avantajele tehnice ale fiecăruia, ca alegerea unui cort să fie cât mai uşoară.

Pentru continuare merită să te înscrii la înştiinţarea gratuită a blogului, pentru alte detalii şi idei.

Prezentarea modelelor de cort comercializate în 2011 şi 2010:LAFUMA, NORDISK, HANNAH, TRIMM, LOAP, PINGUIN, EASY CAMP.

magazin Zerge, bocanci, echipament de tura, articole de munte, sport, cort, corturi,cort extrem, cort de tura, cort outdoor, cort trekking, bakancs, gyermekbakancs, sator, sátor, cort, iglu, iglo, camping, trekking, Zerge szakbolt, zergeszakbolt, túrabolt, turabolt, turafelszereles, túrafelszerelés, Gyergyó, Szereda, Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, ADIDAS, ATTA, DEUTER, GARMONT, GOGGLE, GRISPORT, HI-TEC, LAFUMA, NIKWAX, ORIZO, PETZL, TEVA, TRESPASS, TRIMM, VIBRAM, VICTORINOX
 

Hozzászólás