Zergeszakbolt blogja nem csak zöldfülűeknek

sport és túrafelszerelés tippek, hírek, magyarázatok, ötletek,

Zokni 2010. augusztus 20.


Zoknikról, a miért és a hogyan


Túrázás, sportolás, jól hangzik igaz-e? Izzadság? Az már büdösül nem tetszik. Mint tudjuk, hogy a zokninak, nem csak a lábad melegen tartása a feladata, hanem azoknak a kényelmi funkcióknak is meg kell felelnie, amelyeket, ha jól választasz, szinte észre sem veszed. A ZERGE szakbolt még a zoknik terén is bő választékot nyújt neked.
Akkor tehát milyen zoknit is válassz?


Pamut zokni vs. Technikai műszálas zokni

Számos vita folyik arról, hogy melyik a megfelelőbb zokni túrázásra, sportolásra. Vannak, akik a pamutra esküsznek, s vannak, akik a technikai műszálas zoknira.

A pamut zokni az jól szellőzik meleg időben, szárazon kényelmes viselet, puha, jó nedvszívó, viszont hátrányai közé sorolható, hogy sok vizet képes magába szívni, így nagyon lassan szárad, nedvesen nem szigetel, és nagyon dörzsöl, valamint elég hamar elszakad. A bőrrel való kontaktus miatt a dörzsölést és az izzadságot is ez a ruha veszi fel. A pamut akkor a megfelelő választás, ha a túra, amire készülsz nem hosszú, és nem túl izzadós a lábad.
A technikai műszálas zoknik kellemesé teszik viselésüket, rögtön elvezetik az izzadságot a cipő bélése felé, mivel speciális szálakat tartalmaznak, mint:


COOLMAX – speciális polyester a DuPont találmánya. A speciális szálszerkezetének köszönhetően, amellyel a szál felülete más szövethez képest mintegy 25%-al nagyobb, sokkal jobb a nedvesség – továbbító képessége, így elősegíti a pára 150%-al gyorsabb elpárolgását a bőröd felületéről, ennek következtében bőröd száraz marad kellemes érzést biztosítva, és a testhőmérséklet szabályozását is segíti.


Coolmax hűtés


A COOLMAX szálban nedvesség elvezető csatornák vannak, így nem veszíti el a jó tulajdonságait a mosástól.

Zerge szakbolt- Coolmax párologtatás, zokni, műszál


A THERMOLITE kifejlesztője szintén a DuPont, tölcsérszerű szálaival meleget és kényelmet biztosít a lábad számára, miközben nagyon kis súllyal rendelkezik, kiváló nedvességelvezető, 40%-al gyorsabban elvezeti az izzadságot, mint a többi vezető hőtartó ruhaanyag, így megakadályozza a befülledést és a szagok bennmaradását.


Az X- STATIC poliamid szál, amit 99,9% tiszta ezüstréteggel vonnak be. A legjobb antibakteriális védelem, ami soha nem tűnik el a zokniból. Az X-STATIC folyamatosan ezüstionokat bocsát ki, ezzel szétbomlasztja a baktériumok molekula-szerkezetét, elvonva tőlük a hidrogént, s ennek következtében, mivel a baktérium nem képes lélegezni, elpusztul. Egy másik egyedülálló tulajdonsága, hogy antisztatikus, ami javítja a vérkeringésedet.

http://www.x-staticfiber.com/index3.htm

A vásárlásnál figyelembe kell venned, hogy a jo minőségű anyagok és márkák választása mellet a zokniméret választásakor a legjobban találót válaszd, ami tökéletesen illeszkedik a lábadra, mert ha kicsi akkor dörzsöl és hamar szakad ha nagy akkor vízhólyagot okoz. Úgy tudod ellenőrizni, hogy az öklödön a zoknit körbe tekerve a sarok és lábúj pontosan kell talalkozzon a megfelelő méretnél análkül, hogy eröst meg kellene nyújtanod.


Ha szeretnél megfelelő zoknit viselni, mikor túrázol, akkor olyat kell viselni, amely rugalmas LYCRA– t vagy ELASZTÁNT tartalmaz, ennek következtében a zokni megtartsa eredeti formáját és tökéletesen illeszkedik minden lábformához, viszont fontos, hogy a lábfejnél és a saroknál legyen megerősítve. De e jellemzőkön kívül fontos, hogy Coolmax és/vagy X- static szálas legyen, ahhoz, hogy megfelelően kényelmes és kellemes viselést biztosítson.


Pl. Ilyen a ZAJO Thermo socks
A MUND Atlas (tavaszi – nyári), Sahara (nyári), Andes (tavaszi – nyári) zoknik.

http://www.mundsocks.com/index.php?cat=calcetines-trekking#calcetines
http://www.zajo.net/OLD/hu/ad_outdoor_socks.html
http://www.we-dress-you-win.com/6/de/feet.fuse


De ne csak a nyárra gondoljunk, nehogy megfelelő zokni nélkül maradj ősszel és télen. Ezen zoknik esetében is fontos a rugalmasság (Lycra vagy elasztán), de az is javasolt, hogy:


THERMOLITE szálas legyen, vagy hanem teljesen MERINÓI gyapjúból legyen készítve, mely a legjobb minőségű ausztrál gyapjú, garantálja a száraz bőrt, és biztosítja a kiváló hő – és nedvesség – szabályozó tulajdonságot, anélkül, hogy, viszketést okozna a lábadnak.

Zerge szakbolt- Thermolite hőszigetelés

Ilyen a MUND Explorer trekking zokni
FUSE – PRO FEET sízoknik


Nálunk találsz speciális zoknikat gyalogláshoz, futáshoz, expedíciózáshoz, biciklizéshez, lovagláshoz, korcsolyázáshoz szezon fügvényében.

COOLMAX® és THERMOLITE® márkanavek ill. leírások a márkatulajdonos INVISTA bejegyzett védjegyei, s itt csak azonosítási célt szolgálnak, a kizárólagos haszonélvezője az ADVANSA Európában, Közel keleten és Afrikában

COOLMAX® and THERMOLITE® is a trademark of INVISTA and ADVANSA has the exclusive brand rights in Europe, Middle East and Africa


turazokni, zokni, thermolite, coolmax, bakancs, gyermekbakancs, sator, sátor, cort, iglu, iglo, camping, trekking, Zerge szakbolt, zergeszakbolt, túrabolt, turabolt, turafelszereles, túrafelszerelés, Gyergyó, Szereda, Udvarhely, Gyergyószentmiklós, Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, ADIDAS, ATTA, DEUTER, GARMONT, GOGGLE, GRISPORT, HI-TEC, LAFUMA, NIKWAX, ORIZO, PETZL, TEVA, TRESPASS, TRIMM, VIBRAM, VICTORINOX
 

Hozzászólás